6 Mart 2011 Pazar

Demiryolu Anklaşman Sistemi:

Demiryolu anklaşman sistemi (Railway interlocking system) bir istasyon içerisindeki ve komşu istasyonlar arasındaki trafiği kontrol eden sistemdir. Bu kontrol tren rotalarını, makas tanzimlerini ve diğer bütün raylı sistem araçlarının hareketlerini demiryolu kurallarına, düzenlemelerine ve işletmedeki demiryolu istasyonunun teknolojik süreç gereksinimlerine uyarak gerçekleştirilir.

Anklaşman Mantığı: Anklaşman mantığı (Interlocking Logic) terimi raylı sistemlerde makaslar, sinyaller, ray devreleri vb. gibi sahada kullanılan fiziksel birimlerin birbirleri arasındaki mantıksal ilişkiyi ifade eder. SSI sistemlerinde bu olgu yazılım içerisinde programlanır. Röle tabanlı anklaşman sistemlerinde ise rölelerin birbirleri ile uygun şekilde bağlanarak oluşturulan kumanda devreleri ile elde edilir. Sinyal levhalı anklaşman sistemlerinde fiziksel komponentlerin birbirlerine mekanik mafsallarla uygun bir şekilde bağlanmasıyla anklaşman mantığı oluşturulur.

Anklaşman Çeşitleri:
Mekanik Anklaşman Sistemi (Ground-frame Interlocking): Sistemler arasında mekanik bağlantılar kullanılarak gerçekleştirilen anklaşman sistemleridir. Mafsallar ve tellerden oluşan sistem en eski anklaşman örneğidir. Günümüzde kullanım alanı yoktur.
Röleli Anklaşman Sistemi (Route Relay Interlocking System - RRI): Tamamen tanzim rölesi (Route Relay) denilen elektro mekanik röleler ile gerçekleştirilen anklaşman sistemidir.
Elektronik Anklaşman Sistemi (Solid State Interlocking System - SSI): Diğer tipteki sistemlerde kullanılan mekanik mafsallar veya elektromekanik röleler yerine elektronik ekipmanların kullanıldığı anklaşman sistemleridir.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Mustafa Selamlar
Tanım çok güzel bunu kullanmak üzere ödünçaldım ...
Nevzat Bayrak

Emili82 dedi ki...

Mustafa Bey blogunuzu tesadüfen gördüm.Ben de Demiryollarının bağlı ortaklığı olan bir kurumda mühendisim ve çok faydalı bir blog olmuş.Teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Ben makinistlik ogrencisiyim sayenizde vize sorusunu yaptım tesekkurler.

Unknown dedi ki...

merhabalar, anklaşe ne demek türkçe karşılığını bulmadım da yardımcı olursanız çok sevinirim.